![]() |
Ehkäpä mieleen tulee tämä logo? Onko se jo tuttu sinulle? |
Itse olen kuullut monenlaisia versioita ammattinimikkeestäni kuten napropaatti, nakropaatti, napropautti ja akropaatti. Kaikki melko lähellä totuutta. Sana Naprapatia tulee tsekin kielen sanasta "napravit" joka tarkoittaa korjata ja kreikan kielen sanasta "pathos" joka tarkoittaa kipua. Eli kuten blogini nimi jo kertoo naprapaatin tärkeimpänä tehtävänä on korjata ihmisten tuki- ja liikuntaelinvaivoista ja -ongelmista johtuvia kipuja. Vaikka Suomessa naprapatia on vielä suhteellisen tuntematon hoitomuoto, ulottuu sen historia aina vuoteen 1905, jolloin sen kehitti Yhdysvalloissa herra nimeltään Oakley Smith. Historia on siis pitkä ja Yhdysvalloissa alaa on opiskeltu pidemmän aikaa, sillä ensimmäinen koulutusta tarjoava oppilaitos avattiin Chicagoon vuonna 1907. Länsinaapuriimme Ruotsiin naprapatia rantautui vuonna 1970, jolloin Tukholmaan perustettiin yksityinen korkeakoulu Naprapathögskolan. Suomessa naprapatian koulutusta on tarjonnut Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kotkassa 2000-luvun alusta alkaen. Suomessa koulutettuja naprapaatteja on tällä hetkellä reilu sata eli suhteellisen pieni määrä. Pohjoismaissa naprapaatteja löytyy luonnollisesti enemmän Ruotsista sekä naapurimaa Norjasta.
Milloin kannattaa hakeutua hoitoon naprapaatille?
![]() |
Tuleeko mieleen tämä kuva? Ehkä olet nähnyt sen jossain... |
Tyypillisimmin naprapaatille hakeudutaan hoitoon, kun ongelmana ovat erilaiset niska-hartiaseudun kiputilat, selkäkivut, päänsärky, huimaus, raajojen puutumisoireet tai esimerkiksi olkapään kivut.
Myös urheilu- ja rasitusvammojen tutkiminen ja hoito kuuluvat naprapaatin toimenkuvaan. Naprapaatille hakeudutaan hoitoon yleensä ilman lääkärin lähetettä. Lisää tyypillisistä naprapaatin hoitamista ongelmista voit lukea tästä! Naprapaatilla on nelivuotisen koulutuksensa ansiosta erinomainen valmius tutkia ja hoitaa laaja-alaisesti tuki- ja liikuntaelinten sairauksia sekä tomintahäiriöitä. Naprapaatti on perehtynyt selkäongelmien lisäksi myös muihin tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin, kuten esimerkiksi olkapään ja polven vaivoihin sekä urheilu- ja rasitusvammoihin.
Mitä naprapaatti tutkii?
![]() |
Naprapaatin työkaluja omien käsien lisäksi. |
Ja miten naprapaatti hoitaa?
![]() |
Hartia-alueen pehmytkudoskäsittelyä. |
Mikä tarkoittavat mobilisaatio ja manipulaatio? Entä mitä pitää sisällään harjoitusterapia?
![]() |
Selän mobilisaatiohoitoa päinmakuulla. |
![]() |
Harjoitusterapiaa jumppapallolla. |
Miksi sitten valita juuri naprapatia kaikkien muiden hoitomuotojen joukosta?
Hoitomuotoja on monia ja eri hoitomuotojen sisällä hoidon toteuttajia on yhtä monta kuin on hoitajaakin. Tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivän henkilön onkin haasteellista löytää juuri se itselle sopiva hoitomuoto. Naprapatia yhdistää tehokkaasti manuaalisen hoidon eri menetelmiä aktiiviseen terapiaan eli asiakkaan itse toteuttamaan kuntoutukseen. Suomessa naprapaatit pitävät myös huolta oman ammattitaitonsa kehittämisestä kouluttautumalla ympäri vuoden. Naprapatia on lisäksi todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi eräässä ruotsalaisessa tutkimuksessa ja samalla on myös osoitettu naprapatian hyödyt jokapäiväisessä kustannustehokkaassa tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa. Päätöksen teet kuitenkin sinä itse. Mutta älä odota vaivojesi kanssa liian kauan.
Ota yhteyttä ja kysy lisää tai varaa aikasi vaikka heti.
Naprapaatti Ossi Häkkinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti