maanantai 13. toukokuuta 2013

Usein kysyttyä vol.2

Jatketaan kysymysten sarjaa naprapaatin vastaanotolta.

Mistä rintarangan (keskiselän) jäykkyys johtuu ja mitä sille voi itse tehdä?

Rintarangan eli keskiselän jäykkyys johtuu yleensä monen tekijän yhteisvaikutuksesta, johon on vaikeaa sanoa yhtä yksittäistä tekijää. Joillakin rintaranka on jo luonnostaan sen mallinen, että se jäykistyy helpommin ja liikkuvuus rajoittuu. Työasennot, liikuntaharrastukset, lihasten tasapaino ja selän yleinen liikkuvuus vaikuttavat kaikki osaltaan myös rintarangan liikkuvuuteen. Esimerkiksi jos harjoittelee kovaa kuntosalilla useamman kerran viikossa ylävartalon harjoitteita, kuormitus rintarangan alueelle on suuri. Tällaisessa tapauksessa on hyvä muistaa tehdä liikkuvuusharjoitteita selälle säännöllisesti. Toinen esimerkki on istumatyö, jossa usein istutaan useita tunteja näyttöpäätteen ääressä hartiat edessä ja selkä etukumarassa. Aina säännöllisin väliajoin olisi hyvä tehdä pientä taukojumppaa eli nousta ylös ja pyöritellä hartioita ja käsiä sekä tehdä selälle kiertoliikkeitä ja taivutuksia.

Useimmiten rintarangan liikkuvuus on rajoittunut taaksepäin suuntautuviin liikkeisiin eli ryhti on etukumara. Tällöin lapaluut kääntyvät eteenpäin ja sitä kautta olkanivelten asento muuttuu.
Olkanivelten asennon muuttuessa seuraa usein pidemmän ajan kuluessa olkapäävaivoja ja kipuja käsien nostoliikkeissä. Rintarangan yläosan heikko liikkuvuus altistaa puolestaan yläniskan huonolle asennolle ja sitä kautta myös niska-hartiaseudun kiputiloihin sekä mahdollisesti päänsärky- ja huimausoireisiin. Rintarangan liikkuvuudella on siis vaikutusta moneen muuhunkin tekijään.

Rintarangan alueella esiintyy useasti myös fasettilukkoja, pistävää paikallista selkäkipua esim. lapojen välissä, joka saattaa heijastaa kipua ajoittain rintakehän puolelle. Myös fasettilukkojen hoidossa liikkuvuusharjoitteiden tekeminen kivun sallimissa rajoissa on suositeltavaa. Tarpeen mukaan myös kylmähoito ja tulehduskipulääke laukaisevat tilannetta.

Jos oireet eivät helpota liikkuvuusharjoitteilla tai muilla keinoilla, niin ota rohkeasti yhteyttä!

041 546 6498 tai ossi.hakkinen@fysiocenter.fi

maanantai 6. toukokuuta 2013

Usein kysyttyä vol.1

Naprapaatin ammatissa aivan kuten missä tahansa muussakin kuntoutus- ja terveysalan ammatissa törmää päivittäin kysymyksiin liittyen omaan ammattiin ja ihmisten erinäisiin vaivoihin. Ajattelinkin alkaa käymään nyt läpi useimmiten kysyttyjä kysymyksiä, jotka askarruttavat monen asiakkaan mieltä heidän tullessa vastaanotolle.

Hoitaako naprapaatti muuten kuin "niksauttamalla"?

Manipulaatiohoito eli kansan kielellä "niksautushoito" kuuluu naprapatian hoitomenetelmiin, mutta naprapaatti käyttää työssään myös paljon muita hoitomenetelmiä. Tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa on tärkeää huomioida myös muut anatomiset rakenteet kuin selkärangan pikkunivelet eli fasettinivelet, joita manipulaatiolla käsitellään. Selkärangan toimintahäiriöihin liittyy lähes aina lihasten, nivelsiteiden, lihaskalvojen ja hermoston toiminnan alenemaa. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää huomoida hoidossa myös selkärankaa ympäröivät ja sen toimintaan vaikuttavat kudokset. Naprapaatti käyttää työssään myös hierontaa, mobilisaatiota, fysikaalisia hoitoja, lihasvenytyksiä ja hermokudoksen mobilisaatiota. Unohtamatta tietysti aktiivisia terapiamenetelmiä, kuten ergonomista neuvontaa ja harjoitusterapiaa. Manipulaatio onkin vain pieni osa naprapaatin työtä, mutta oikein käytettynä äärimmäisen tehokas ja kivuton hoitomenetelmä, jota asiakkaan on turha jännittää. Tätä puoltavat myös useat kansainväliset tutkimuksetkin.


Jos haluat tietää lisää manipulaatiosta tai naprapatiasta, niin

Ota yhteyttä!